- KOMWAG a.s.
- Odpady
- Jak správně třídit
- Gastroodpad
Gastroodpad
Biologicky rozložitelný odpad (bioodpad) je jakýkoli odpad, který je schopen anaerobního nebo aerobního rozkladu (např. potraviny, odpad ze zeleně, papír). Zjednodušeně lze říci, že pro svoz a likvidaci bioodpadu členíme tento odpad na dva druhy - kompostovatelný odpad a gastroodpad.
Gastroodpad
Co sem patří:
• Zbytky jídla
• Veškeré potraviny bez obalů
• Tepelně zpracované maso
• Rybí kosti
• Sedliny kávy a čaje
• Zbytky ovoce a zeleniny
Nepatří sem:
• Obaly od potravin, fólie, mikrotenové sáčky
• Gumové či mikrotenové rukavice, mycí houbičky, drátěnky
• Tekuté a silně mastné potraviny (např. olej)
• Syrové maso a uhynulá zvířata
• Kosti
• Jednorázové nádobí (tácky, kelímky, příbory)
• Párátka, špejle, provázky
Kam s ním?
Pro odkládání gastroodpadu slouží speciální sběrné nádoby (hnědé s těsnícím víkem), které poskytne naše společnost v rámci uzavření smlouvy o likvidaci gastroodpadu. Tato služba je určena především restauracím, hotelům, školním a závodním jídelnám, neboť kuchyňské zbytky nesmí být dle legislativy používány ke krmení zvířat, ale musí být shromažďovány a neškodně odstraňovány. Tento odpad končí ve fermentační stanici, která odpad upraví a zpracuje dle platných hygienických norem. Občané mohou v některých případech (např. fritovací olej) využít sběrného dvoru, v ostatních případech se jedná v domácnosti o směsný komunální odpad a patří do příslušné sběrné nádoby.